Dešavanja u Lopatnici i u njenoj okolini

U sklopu svog odmora možete prisustvovati mnogim manifestacijama u Lopatnici i njenoj okolini. Ponećete sa sobom nezaboravne uspomene i prelepe utiske.
U našem etno selu se već godinama održava likovna kolonija, na kojoj učestvuju poznati akademski slikari iz cele Srbije. Ova tradicionalna manifestacija je značajno obogatila kulturno-umetničku ponudu ovoga kraja.

Dani Jorgovana

Tvrđava Maglič, 24. april

Posvećeni su dolasku princeze Jelene Anžujske na srpski dvor. Manifestacija oživljava legendu o ,,Dolini jorgovana“, jedinstvenoj dolini u ibarskoj klisuri, u kojoj je kralj Uroš I pred dolazak svoje neveste iz Francuske u Srbiju naredio da se posade mirisni jorgovani koji bi ulepšali njen prvi utisak o novoj domovini i u isto vreme podsetili na rodnu Provansu.

Narcisu u pohode

Planina Stolovi, 15.мај

Tradicionalna turistička – sportska - ekološka manifestacija koja se održava već šest decenija. Okuplja veliki broj planinara i ljubitelja prirode iz zemlje i inostranstva koji organizovano kreću ka vrhovima planine Stolovi koji se tih dana beli od mirisnih narcisa.

Dani gljiva

selo Lopatnica, 17-19 juni

U organizaciji Ekološkog pokreta Ibar i M.Z. Lopatnica održava se obrazovna – ekološka - turistička manifestacija "Dani gljiva” u Lopatnici. Osnovni cilj manifestacije je edukacija i podizanje svesti građana o održivom prikupljanju gljiva i drugih plodova u prirodi.

Veseli spust

reka Ibar, Maglič - Kraljevo, 3.jul

Jedinstvena manifestacija koja u jednom danu okuplja više hiljada učesnika iz zemlje i inostranstva koji se na maštovito osmišljenim plovilima, uz muziku trubača, spuštaju niz brzake Ibra. Start spusta je ispod zidina srednjevekovnog grada Magliča a cilj gradska plaža u Kraljevu. Sve vreme spusta vešti paraglajderi nadleću učesnike spusta sa okolnih masiva Stolova. Na predahu u Mataruškoj Banji sve učesnike čeka ručak – pasulj iz vojničkog kazana a na kraju spusta u Kraljevu se održava koncert naših poznatih izvođača.

Sabor u Lopatnici

selo Lopatnica, 1-2. avgust

Tradicionalno, već decenijama na praznik Sv.Iliju, u selu Lopatnica održava se seoski sabor. Uz ljubazne domaćine svi posetioci koji dođu u Lopatnicu mogu pod šatrama uživati u domaćim specijalitetima, (sir, kajmak, kupus iz zemljanog lonca, praseće i jagnjeće pečenje...) kao i u dobroj narodnoj muzici.

Srebrni Kazan - pasuljijada

Kraljevo, 16.-18. septembar

Ova manifestacija okuplja veliki broj učesnika (ugostitelje, hotelijere, turističko-ugostiteljske škole, udruženja, individualce i dr.) koji na gradskom keju kuvaju ovo tradicionalno srpsko jelo. Pored takmičenja u kuvanju pasulja, prvog dana manifestacije održava se i takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Manifestacija je takmičarskog karaktera i propraćena je bogatim kulturno-umetničkim programom kao i večernjim koncertima poznatih izvođača narodne i zabavne muzike.

Bogutovačka Banja

udaljena 3 km

Bogutovačka Banja je poznata po ,,čudotvornoj lekovitosti“ i kao ,,neuro Banja“, ,,raj za živce“, ,,izvor novog života“. Smeštena je na šumovitim ograncima planine Troglav na 520m nadmorske visine, sa nezagađenom životnom sredinom i lekovitom mineralnom vodom temperature od 25 do 27 stepeni Celzijusa. Postiže odlične rezultate u lečenju neuropsihijatriskih oboljenja, funkcionalnih oboljenja srca i krvnih sudova, pojedinih reumatskih oboljenja, pojedinih oboljenja organa za varenje...

Mataruška Banja

udaljena 16 km

Mataruška Banja nalazi se u prostranom šumovitom parku, na desnoj obali Ibra, okružena obroncima planina Stolovi i Čemerno. Poseduje termomineralne izvore vode temperature od 42 do 51 stepen Celzijusa sa dosta sumpora i drugih minerala i odlična je za lečenje reumatskih obolenja, ginekološka oboljenja, neurološka obolenja, obolenja perifernih krvnih sudova...

Srednjevekovni Grad Maglič

udaljen 10 km

Srednjevekovni Grad Maglič sagradio je Kralj Uroš, sin Stefana Prvovenčanog i unuk velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika Nemanjičke dinastije u prvoj polovini 13 veka. Svoju nevestu, Francusku princezu Jelenu Anžujsku, koja je u Srbiju stigla oko 1250. godine, dočekao je darovima i ljubavlju, kakva nije zabeležena u istoriji kraljevskih dinastija. Sa svojim podanicima zasadio je klisuru Ibra plavim jorgovanima da procvetaju kada u njegovu Srbiju stigne Jelena Anžujska. Ovaj kraj od tada ostade kao Jelenina i Uroševa ,,Dolina jorgovana“.

Manastir Žiča

udaljen 20 km

Izgradnja velike zadužbine prve srpske dinastije, Nemanjića, počela je 1206. godine. Tu su se odvijali presudni događaji za našu srednjevekovnu istoriju - od proglašenja Save Nemanjića za prvog arhiepiskopa (1219), preko održavanja crkveno-državnog sabora (1221) - do krunisanja vladara dinastije Nemanjića. Sveti Sava je iz Studenice u Žiču preneo mošti brata i kralja Stefana Prvovenčanog, tada proglašenog za svetitelja.

Manastir Studenica

udaljen 45 km

Manastir Studenicu sagradio je Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjići. Crkva je građena u periodu od 1183 do 1196. godine, dok je njeno oslikavanje završeno 1209. godine. Godine 1208. Nemanjino telo položili su u kameni sarkofag Bogorodičine crkve njegovi sinovi sv.Sava, Stefan i Vukan. Studenica je bila i ostala najznačajniji među svim srpskim manastirima.

Matovića vodenica

udaljena 5 km

Više od 220 godina na reci Lopatnici u mestu Bogutovac nalazi se Matovića vodenica. Već nekoliko generacija iz porodice Matović na istom mestu u staroj vodenici koja je zadržala prvobitnu funkciju, ambijent, ime i sve ostalo, melje razne vrste žitarica i tu se može kupiti kukuruzno, projino, heljdino i ražano brašno. Danas je Matovića vodenica, što se tiče spoljašnosti, uređena u kombinaciji kamena i drveta a unutrašnjost je zadržala svoj višedecenijski izgled i sadržaj.